Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fredagskunskap Tema Rasism

januari 27, 2023 @ 8:30 f m - 10:00 f m

“Vi måste tala om rasism och vi måste agera. Det går alltid att vända utvecklingen om viljan finns. Jag är glad att leva i ett samhälle som fördömer rasism. Vi bör dock inte göra halt där. Europeiska unionens motto är ”förenade i mångfalden”. Vi är skyldiga att leva upp till vårt motto och att ge det en mening.”
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen

EU:s byrå för grundläggande rättigheter (FRA) har genomfört många olika undersökningar som visar att det förekommer omfattande diskriminering i EU. De visar också på vilka områden i livet rasdiskriminering främst kommer till uttryck.

ANMÄL DIG HÄR

Diskriminering på arbetsmarknaden förekommer inte bara när människor söker arbete, utan även på arbetsplatsen, där 22 % av de tillfrågade kände sig utsatta för diskriminering på grund av etniskt ursprung eller invandrarbakgrund.
Källa: FRA (2017a), Second European Union Minorities and Discrimination Survey – main results.

På dagens Fredagskunskap, samtalar vi utifrån EU-kommissionens handlingsplan mot rasism 2020-2025. Du hittar handlingsplanen, samt nedan här

  • A Union of Equality: EU anti-racism action plan 2020–2025, finns på EU:s 22 officiella språk
  • Stepping Up Action For A Union Of Equality – Factsheet, finns på EU:s 22 officiella språk
  • Common guiding principles for national action plans against racism and racial discrimination, finns endast på engelska

Vi samtalar med:

EU-perspektivet: 
Vanessa Kabuta, Policy Coordinator Directorate-General for Justice and Consumers, EU kommissionen.
Vanessa berättar om EU:s handlingsplan innebär och vad svenska företag behöver veta om den.
OBS! Detta samtal är på engelska.


Sverigeperspektivet: Seher Yilmaz, ansvarig för Sverigespegling på SVT och författare till boken ”Vad jag pratar om när jag pratar om rasism”.
Seher delar sina erfarenheter av att förstå och arbeta med rasism, och ger sina tips på hur organisationer kan arbeta med anti-rasism på ett effektfullt sätt.

Företagsperspektivet: Ayaz Shukat Digitaliserings & Mångfaldsstrateg Microsoft.
Samtalar om Microsofts D&I-arbete (Diversity & Inclusive) utifrån vidganormens perspektiv på ras och färg, – Vit, svart eller brun – handbok om aktiva åtgärder kopplat till hudfärg – Vidga normen, samt Allyship


Företagsperspektivet: Johanna Abdo, grundare & vd Elsa och Sam.
ELSA och SAM grundades år 2019  för att driva en förändring på marknaden. Genom att jobba för ökad medvetenhet kring hur våra omgivningar faktiskt ser ut, och erbjuda konkreta lösningar. Skapa en mer inkluderande miljö för alla barn som besöker er verksamhet.

Moderator: Johanna Kropp, managementkonsult och VD för Peaking Potential, som hjälper organisationer att driva affärsutveckling med inkluderingsperspektiv. Johanna har jobbat med D&I-frågor i ca 20 år inom den nordiska marknaden.

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till medlemmar och gäster som är intresserade av medlemskap. 

ANMÄL DIG HÄR

Detaljer

Datum:
januari 27, 2023
Tid:
8:30 f m - 10:00 f m
Evenemang Kategori:
Webbplats:
https://pages.upsales.com/13060u21c133190a114dcdb3d3c561c126eca2?v_id=dW5kZWZpbmVkVXVuZGVmaW5lZFMxMzA2MA==&upls=VVBNLjA=

Arrangör

Diversity Charter Sweden

Plats

Online