STOCKHOLM: Fredagskunskap, Psykisk ohälsa i arbetslivet - ett stigma eller tillgång?

Hur är det att agera i arbetslivet med ett dolt handikapp? Och vad säger lagen om begreppet funktionsnedsättning, och arbetsgivares skyldigheter och möjligheter att stötta personer med psykisk ohälsa?

Stigmatisering av olika typer av sjukdomar har alltid existerat. En anledning till att psykisk ohälsa genom historien alltid varit tabubelagt kan vara på grund av dess komplexitet. Att beskriva hur det känns att vara deprimerad för någon som aldrig själv mått dåligt, är betydligt svårare än att förklara hur ont det gör att bryta ett ben. Svårigheterna för utomstående att förstå vad psykisk ohälsa faktiskt är har lett till missuppfattningar, rädsla och fördomar. 

Psykisk ohälsa är ett allt större folkhälsoproblem som på sikt hotar den ekonomiska utvecklingen när allt fler står utanför arbetsmarknaden. Innan var det främst yngre personer, men i och med Corona pandemin finns det hög risk att den psykiska ohälsan även ökar bland de som finns på arbetsmarknaden. 

Det har satsats många miljarder kronor på åtgärder för att förebygga och behandla psykisk ohälsa. Trots det ökar den psykiska ohälsan, samtidigt som sjukskrivningar för fysiska åkommor minskar. Ökning av den psykiska ohälsan kommer leda till stora kostnader för både individ, företag och samhälle.

Lite statistik från Socialstyrelsen:

 • Risken att insjukna i en depression är cirka 36 procent för kvinnor och 23 procent för män.
 • Cirka 25 procent av befolkningen av ett ångestsyndrom, och hos vuxna är det två till tre gånger så vanligt hos kvinnor jämfört med män.
 • Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning.
 • Diagnoser inom depressions- och ångestområdet (inklusive anpassningsstörning och reaktion på svår stress) ligger bakom cirka 90 procent av alla sjukskrivningar på grund av psykisk ohälsa i Sverige.
 • Varje år dör drygt 1500 människor i självmord, år efter år...

Fredagskunskapen startar med Rickard Bracken, generalsekreterare Suicide Zero som ger oss en övergripande beskrivning av psykisk ohälsa.

Därefter får vi ta del av det arbetsrättsliga perspektivet tillsammans med Olle Andersson Brynjautredare på utvecklings- och analysenheten på DO med frågor som bland annat rör arbetslivet och diskriminering av personer med funktionsnedsättning kopplat till psykisk ohälsa. 

Dessutom får vi lyssna till Susanne Schipper, Regulatory Affairs Manager AstraZeneca som är en av Hjärnkolls ambassadörer (hjarnkoll.se) som delar med sig av sin historia av att ha diagnosen bipolär sjukdom och samtidigt vara framgångsrik i arbetslivet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Välkommen!

Evenemanget är kostnadsfritt och vänder sig till medlemmar och gäster som är intresserade av medlemskap. Om du anmält dig och inte kommer utan att säga till kommer vi att debitera en no show-avgift på 250 kr.

Information om aktiviteten

Start 2020-08-28 08:30
Slut 2020-08-28 10:00
Anmälan från 2020-06-08
Anmälan senast 2020-08-26 23:00
Senaste datum för anmälan har tyvärr passerats.

Tidigare aktiviteter

 • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Medlemsskap
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Event
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Styrelsen
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 • Kommunikation
  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Diversity Charter Sweden
United spaces
Klarabergsviadukten 63
111 64 Stockholm
Hitta hit

Diversity Charter Sweden
Box 190
101 23 Stockholm
Sweden

Copyright © 2017 Diversity Charter Sweden

Contact