Olikheter är en resurs

En berättelse som berörde

LeaVisste du att transsexualitet är en av världens farligaste åkommor? Dödligheten i självmord är extremt hög, och i perioder har Lea varit djupt deprimerad. Men nu har hon bestämt sig för att ta kampen offentligt, och i sin första föreläsning någonsin gästade hon Fredagskunskapen i april.

- Nu har jag min första föreläsning om att vara mig. Jag har jag fått möjligheten att göra min röst hörd och jag hoppas ni SER mig. HÖR mig. TÄNKER. Tänker om och ändrar perspektiv. Jag tänker förändra den här världen med ett ord i taget. För att jag älskar er allihop och vi kan alla göra skillnad, säger Lea.

De flesta av åhörarna blev djupt berörda av Leas berättelse, och tankarna kring vår fixering kring kön fick sig en rejäl resa.

-Eftersom jag är uppfostrad som kille och har gjort en massa typiska "killgrejer" så är jag ju inlärd i att jag kan göra allt jag vill. Men se det kan jag inte som tjej! I detsamma som jag blev kvinna blev jag plötsligt "tjejtrummisen" och var konstigt nog hälften så duktig som jag var innan könskorrigeringen, säger Lea

Den som vill lära sig mer om transsexualitet, och som vill höra om Leas berättelser, funderingar och hennes härliga livskraft kan kolla in hennes vlogg HÄR.

Bra med jämställdhet i ny rapport

Att jämställdhet främjar tillväxt och lönsamt företagande visste vi ju redan. Men den som behöver övertygas kan läsa medlemsföretaget Swedbanks intressanta rapport Makrofokus på temat hållbarhet och jämställdhet HÄR.

Trans, öppen och fri - det tog 37 år

Lea är 37 år gammal och är bland mycket annat transperson. Hon vill med föreläsningar och vloggande höja medvetenheten kring trans-begreppet. Vi får genom Leas erfarenheter lära oss hur vi bättre kan bemöta frågor kring trans på jobbet.

29257502 10157200034508835 1105582430904909824 n

”Jag vill dela med mig av mina fruktansvärda, roliga, vardagliga och egendomliga erfarenheter och hjälpa till att få ett stopp på tabun kring att vara trans. I Sverige idag är det ca 40 procents risk att ett transsexuellt barn försöker ta livet av sig innan 18 års ålder. Med föräldrar som inte accepterar en är den siffran 60 procent. Min fråga är VARFÖR? It ends now.”

 

 

 

Missa inte april månads Fredagskunskap, läs mer och anmäl dig HÄR.